Vykort eller kort vy?
Från vision till verklighet och ett gigantiskt paradigmskifte kring naturområdet Runsahalvön. Det politiska uppdraget för Runsahalvön är för tillfället ”seize and grab” – en glupskhet för att exploatera stora delar av Runsahalvön och Järvakilen som är förvånansvärd. Det påminner lite om 1800-talet i vilda västern. Och döm av förvåning, det kom ett vykort från den moderatledda Kommunstyrelsen på grönbete (en arkitektkonsult är med också, eller är det artikelförfattaren?)
Nåväl, vi får väl se hur allting landat när Kommunstyrelsen spenderat tillräckligt med skattepengar på spännande akademiska fantasifullheter i Runbyskogen. Själv tillhör jag en skara akademiker som vill mäta, förstå och bevara. "Rädda det som räddas kan i ett allmänt natursvärmeri". Men nu är det inte så mycket "natursvärmeri" längre utan fullskalig brandsläckning. Givetvis finns även vi med på bild. För vi är också några stycken… som också vill samarbeta för en balanserad utveckling, tro det eller ej.
Men innan dess tydligen mer tråkigt allvar: Igår den 8 december hölls ett "dialogmöte" kring den Fördjupade Översiktsplanen (FÖP). Det tog ett halvår att gå från stor vision till hård verklighet. Mycket hård. Ett idag sammanhängande natur- och friluftsområde tillgängligt för många människor ska tydligen huggas upp inom sisådär kanske ett par mandatperioder. För, som det heter; ”det går ju att ordna med kollektivtrafik”. Ja, som sagt kollektivtrafik fanns ju även under seize and grab-mentalitetens storhetsdagar på 1800-talet…
Det känns helt fel att börja diskutera detaljer kring en ny stad i Järvakilen när det är det politiska uppdraget som behöver värderas och nu även ifrågasättas. Är det riktigt att exploatera Runsahalvön så kraftigt som den politiska majoriteten nu driver? 50 år, 100 år 1000 år 10 000 år av biologisk kontinuitet som moder natur har skapat och tillhandahållit åt oss genom generationer är snart ett minne blott innan Upplands Väsbys egna ”Red necks” har fått härja färdigt. Reflektera ett varv kring det! Innan det är dags att rusa vidare…
För hur färgglada är egentligen de människor som år 2009 verkligen inte vill se värdet av naturen även för många generationer framåt? Inte speciellt färgglada alls! År 2010 är det den biologiska mångfaldens år (*). Det är vår framtid det handlar om! Läs gärna senaste numret av Världsnaturfondens tidskrift Eko, nr 4 2009, till att börja med. Exploateringsekonomin är mångsidig och mer komplex än vad somliga idag ser... Tack för ordet.
(*) Källor:
UNESCO 2010 Year Of Biodiversity
2010-2020 Decade of Biodiversity
Biogiska mångfaldens dag (In 2002, The United Nations initiated the International day for biological diversity to increase awareness about the importance of natural ecosystems and biodiversity)